Innan vi tog tag i att renovera detta stora rum var det två mindre.
Dessa rum hade vi tidigare använt både som barnrum, sovrum, kontor och tv-rum i olika omgångar.

Nu ville vi ha ett stort härligt tv-rum och bestämde oss därför att göra de två mindre rummen till ett stort.

 

Innan vi började hade jag inte kunnat föreställa mig att renoveringen skulle bli så omfattande.
Bara efter ett litet tag in i renoveringen förstod jag att det skulle krävas mycket både tid och energi. Detta för att få det precis som vi tänkt oss.

 

Rivning av gammal vägg ​

Vi började med att riva ner väggen mellan de två rummen och redan då märkte vi vilken potential rummet hade.
D
etta var på hösten 2017.
Eftersom nästa moment skulle vara  att riva upp hela golvet och riva innerväggarna var vi väldig beroende av vädret. Det var tvunget att vara varmt  ute. Därför la vi projektet några månader på is. Då passade vi på att fira jul och njuta av vintern i lugn och ro. 

Riva ner innerväggar och montera limträbalkar ​

Våren 2018 drog projektet igång på allvar. Vi började med att riva ner gipsskivorna som satt på väggarna.  Då upptäcktes det att alla ytterväggarna var ihop lappade på diverse ställen. Detta efter att dörrar och ett flertal fönster hade flyttats om genom åren.
Eftersom vi ville ändra plats på fönstren ännu en gång och blev vi tvungna att fälla in limträbalkar längs hela väggarnas överkant. Detta gjorde vi runt om rummet för att få en hållbar konstruktion. 

Gräva ut gammal grund

Efter momentet med limträbalkarna blev det dags att riva upp golvet.
Först skulle plankgolvet av furu ut och vi kom ner till bjälklaget. Där fann vi massor utav spån som hade haft funktion som isolering.  Spånet skyfflade vi ner i stora sopsäckar som vi sedan körde iväg på släp till återvinningscentralen. Det slutade med 22 stycken säckar. 

När allt spån väl var ute bröts resten av brädorna bort och vi kom ner till marken som var täckt med jord.

Det var bara att ta tag i att börja gräva. För att kunna frakta ut jorden med skottkärra var vi tvungna att öppna upp ett provisoriskt hål i väggen. Vi monterade där dit en dörr. Här igenom körde vi sedan ut oändliga lass med jord. 

 

Nytt material in

Efter utgrävningen blev det dags att frakta in nytt material. 
Härligt att nu äntligen vara på gång att bygga sig uppåt igen. 
I botten lades ett bärlager med stenkross i storlek 8-12 som plattades till med hjälp av en padda. 

Sedan la vi dit frigolit, rör för golvvärme, armering mm och till sist blev det äntligen dags för gjutning av själva golvet.

 

Gjutning av betonggolv

Dagen då vi äntligen skulle gjuta tog vi hjälp av två killar för att kunna  få till en riktigt bra platta. 

Eftersom vi skulle glätta upp ytan på betongen för att kunna ha det även som  innergolv blev själva gjutningen ett väldig viktig moment. Gjutningen gick bra och jag är så tacksam för hjälpen av de duktiga arbetarna som gjorde ett fantastiskt jobb.

 

Gammal timmervägg och kakelugn

Bakom en gammal garderob hittade vi en timmervägg som var väl bevarad. Den valde vi att putsa till och behålla som den var för att ge rummet en gedigen känsla.

I rummet fanns dessutom en kakelugn, den hade stått i rummet sedan många, många år tillbaka. Vi befarade att den läckte då det inte eldats i den på väldigt många år. Vi anlitade en sotare som bekräftade att så var fallet, att kakelugnen läckte på ett flertal ställen. Eftersom vi gillade den så mycket och kände att den tillhörde huset valde vi att anlita en kakelugnsmakare för att göra den i ordning.

Kakelugnsmakaren blötlade först hela kakelugnen och plockade bit för bit ner kakelplattorna och märkte upp dem efter hur de hade suttit.
Efter detta moment plockade han sedan också ner tegelstenarna som var uppmurade inuti.

Sedan blev det äntligen dags att bygga upp stommen av kakelugnen med tegelstenar för att  sedan sätta tillbaka alla kakelplattorna på sina rätta platser. 

Då killen vi anlitade bodde en bit ifrån oss tog det ett antal veckor innan kakelugnen återigen var uppbyggd ihop med skorstenen och en ny provtryckning gjordes. 

När den slutligen var ihopsatt fick det dröja ytterligare någon vecka innan vi kunde elda i den. 

Ångrar så här i efterhand inte en dag att vi valde att behålla kakelugnen då vi både älskar dess utseende samt att den ger så go värme som behålls i rummet länge efter det att man eldat i den. 

 

Platsbyggt skåp med luckor

Till höger om kakelugnen var vi tvungna att hitta på något, golvvärmen gick upp där med alla dess kranar och röret till centraldammsugaren var tvungen att ta vägen någon stans. 

För att dölja detta på ett snyggt och praktiskt vis där man även kunde komma åt allt kom vi på en egen lösning med ett platsbyggt skåp med dörrar. Vi byggde det av träskivor och lister utefter måtten som fanns och satte magnet som lås. 

Stora fönster och dörrpartier med spröjs

Det där med fönster är inte alltid det lättaste, ska man ha breda, smala, stora eller små?
Valde som i resten av huset att på gaveln att ha två mindre fönster ifrån elitfönster i gammal stil med fast stolpe i mitten, med haspar och med spröjs.

På långväggen som veter ut mot garaget valde vi efter mycket mätande och testande till slut två långsmala fönster som började ifrån golvet och går nästan upp till tak. Eftersom rummet ligger i norr gav dessa fönster rummet mycket ljusinsläpp vilket vi är så glada för.
Mot uterummet sattes två fasta fönster med en dubbeldörr i mitten, även de med spröjs eftersom jag älskar den detaljen. Den ger hela huset den där extra tuchen. Även de altandörrarna och fönsterna kommer ifrån elitfönster.

Träpanel på väggar och tak

På väggarna och i taket valde vi att istället för vanlig gips ha vita träplank i olika bredder, detta för att ge rummet en mer levande känsla.
De passar bra in i stilen ihop med både det grå betonggolvet, den vita kakelugnen och den träfärgade timmerväggen. 

Älskar detaljer och eftersom vi fick göra om all el i rummet fick jag också chansen till nya eluttag och lysknappar. Valde då med min mans påtryckning att ha svarta gammeldags eluttag och ljusknappar vilket gav rummet den där extra detaljen. Dock för att inte sticka ut för mycket valde vi att ha vita lamputtag över fönsterna.

Behandling av putsat betonggolv

Sista momentet blev att få till ytan och behandlingen av betonggolvet. När vi göt plattan glättade vi upp ytan med en stålglätta, det blev en härlig blank yta. När sedan alla väggar och annat var klart hyrde vi en polermaskin som vi polerade hela golvet med, vi använde olika trissor och gick över det flera gånger.
Resultatet blev en len mycket fin behaglig yta.

Sista momentet blev att behandlade golvet med Lino som är en porfyllare. Vi sprutade ut Lino med en spruta och torkade sedan ut det med en golvmopp. 
Resultatet efter den behandlingen blev ett mättat och lite glansigt vackert betonggolv.
Man kan tänka att ett betonggolv är hårt och stelt att gå på men jag går gärna där inne barfota då värmen ifrån golvvärmen och ytan gör att det blir mycket behagligt. 

Det färdiga tv-rummet

Om du vill se mer ifrån vårt hem följ oss gärna på instagram @inspiration_bybjork