925 Sterling silver

När man pratar om silver i smycken pratar man ofta om 925 sterling silver.

Det innebär att smycket består av 925 tusendelar, alltså 92,5 % silver och återstående delen består av koppar.

Anledningen till att man blandar silvret med koppar är att rent silver är mycket mjuk och därmed inte tillräckligt hållbart vilket det sedan blir när man blandar det.
Sterlingsilver stämplas med talet 925 eller med stämpeln S925.

Historian kring sterlingsilver sträcker sig så lång tillbaka som till 1100-talet då den engelske kungen Henry II ville upparbeta silver och framställa silvermynt. Man kom då fram till den optimala blandningen 92,5% och silvret fick namnet sterlingsilver som då också blev den standardiserad renheten på silver.

Guldets gula färg har i alla tider förknippats med solen och för egyptierna var guld symbolen för deras solgud Ra. På samma sätt förknippades silver med månens silvervita sken. Det ursprungliga namnet för silver var ”Luna”, vilket betyder måne men som senare bytte till namn till ”argentum”, vilket betyder vit och glänsande.

Silver förekommer gediget i naturen och då ofta tillsammans med guld, men vanligtvis är det bundet i kemiska föreningar.
Den lägsta andelen silver en legering får innehålla för att få kallas silver är 830 tusendelar silver dvs 83% och betecknas då med stämpeln 830.