Cubic zirkon, diamant och swarowski kristall

Cubik Zirkon 

Cubik Zirkon är en laboratorietillverkad diamant som till utseendet är väldigt lik en diamant, för ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnad då båda har ett lika gnistrande utseende.

 

Skillnaden mellan Diamant och Cubik Zirkon

Till utseendet så lika men det finns skillnader.

Kostnaden för de två stenarna är en avsevärd skillnad då cubik zirkonen ligger på ungefär en hundradel i priset jämfört med en diamants.
Självklart beror priset på att diamanter tillverkas av naturen och finns i begränsat antal medans cubic zirconer kan framställas i obegränsade mängder.

På grund av sin låga kostnad, långa hållbarhet och likhet med diamanten har cubic zirconia förblivit den egenskapsmässigt och ekonomiskt största konkurrenten till diamanten sedan den uppfanns 1976.

Cubic zirkon har nästan en lika hög hårdhet som en diamant, 8 av 10 medan en diamanten ligger på 10 av 10 på Mohs hårdhetsskala och därmed är det hårdaste materialet som finns.

Värmeledningsförmågan på en cubic zirkon och en diamant skiljer sig också då en cubic zirkon har en mycket lägre värmeledningsförmågan, något som man kan känna om man för stenen mot läpparna då diamanten kommer att kännas varmare, men användningsmässigt spelar värmeledningsförmågan inte någon roll.

Skillnaden mellan Cubic Zirkon och Swarowski Kristall

Många tror av namnet att en Swarovski kristall är en naturlig sten, men den är liksom cubic zirkonen framtagen i ett laboratorium.

Swarovski är ett varumärke som för över 100 år sedan började tillverka konstgjorda ädelstenar för att efterlikna diamanter.
Swarovski Kristaller tillverkas genom att silikondioxid och bly smälts samman i hög värme.

Sedan kyler och skär man dem samt täcker kristallen med ett lager av tunn metall för att reflektera ljus mer, detta lager kan med tiden slitas bort och ge en försämrad lyster, vilket är en nackdel gentemot Cubic Zirkonen som inte har det.

Swarovski-kristaller har värdet 6 av 10 på Mohs hårdhetsskala medan cubic Zirkonen ligger på 8 av 10 och har därmed en lägre hårdhet än cubic zirkonen vilket göra den lite mer känslig för repor och att den lättare kan gå sönder.
Swarovski-kristaller förkortas ofta SW.

Cubic zirconian är så som Swarowski kristallen en konstgjord diamant.
Man tillverkar den genom att zirconiumdioxid och magnesium eller kalium hettas upp i hög värme i ett speciellt vattenbad och efter det slipas stenarna i en diamantslipning.
Cubic zirconian förkortas ofta med CZ.

Både Cubic Zirkonen och Swarowski kristallen har ett fint gnister som liknar diamantens.

By Björk har på grund av son hållbarhet och lyster valt att använda Cubic Zirkoner i sina smycken.