Den småländska staden Värnamo


Värnamo

Värnamo också kallad möbelrikets stad är belägrat i den västra delen av Småland.
Då både Bruno Mathsson och Källemo har sitt ursprung i Värnamo förknippas  staden ofta med möbeldesign.Bruna Mathsson

Bruno Mathsson är en av Sveriges mest kända formgivare internationellt.
Han hade en lång snickartradition i släkten med tog med sin möbeldesign möbler till en ny nivå.
Bruno Mathsson studerade sittandets mekanik och hur man kunde få fram sköna möbler utan att använda resårer och stoppning, därför blev böjträ och sadelgjord återkommande material i hans möbler.

Möblerna är av  tidlös design och det speglas inte minst av att de fortfarande så här långt efter hans död 1988 har stort intresse.

Bruno Mathssons första stol hette Gräshoppan och ritades till Värnamo lasarett 1931, den föll dock varken personalen eller patienterna i smaken. 
Men Mathsson tog nya tag och fortsatte att designa möbler och 1936 fick han en ny chans att ställa ut sina möbler på Rödsska Konstslöjdmuseet och detta innebar ett genombrott då han bjöds in till världsutställningen i Paris året därpå. I och med den utställningen fick företaget mycket att göra och det mesta gick på export men efter andra världskrigets utbrott och exporten blev svårare tog istället den inhemska marknaden fart.

Bruno Mathsson fortsatte att utveckla möbler vilket rellaterade både i utfällbart matbord och vilostol så som Pernilla 2 och 3 som namngets efter Pernilla Tunberger som var jornalist på DN och som besökt honom för intervju något år tidigare.

Andra designklassiker blev också fåtöljerna Jetson och Karin.

Bruna Mathsson blev under en längre vistelse i USA intresserad av att bygga glashus vilket fick stor uppmärksamhet och med det satte han också starka spår inom arkitekturen. Med sina glashus ville han att man skulle känna närhet med naturen och ljuset men också att det skulle vara enkelt. Det första glashus som byggdes 1950 var hans egna utställningshall i Värnamo.


Källemo

Källemo är ett annat möbelföretag som satt Värnamo på kartan. Källemo grundades 1947 i Vaggeryd och år 1971 tog Sven Lundh över företaget och flyttade det till Värnamo, idag är sonen Erik Lundh vd. Flera formgivare har varit anknutna till Källemo bland annat John Kandell, Jonas Bohlin, Mats Theselius, Sigurdur Gustavsson, Anna Krantz, rnst Billgren, Mattias Ljunggren och John Linton. Möbelföretaget Källemo har även nytillverkat stolar av Erik Chambert, Carl-Axel Acking och Gunnar Asplund.

Källemos möbler är möbler som ska vara både funktionella men också estetiskt tilltalande och hålla över lång tid. Källemos möbler är tillverkade i material som ädla träslag, skinn, näver och plåt som får möblerna att framhäva det nordiska ursprunget samtidigt som det har en väldig modern touch.

Några av designklassikera är Easy Charis som Mats Theselius designat så liksom Aluminium Fåtöljen i skinn och aluminium ifrån samma designer.


Marknadsstaden Värnamo 

Värnamo har sedan långt tillbaka varit känd som marknadsstaden, det anordnades marknader i staden redan på järnåldern. Ifrån början var marknaderna inte särskillt stora men sedan växten de och lockade besökare ifrån hela landet. Fram till 1640 hölls det många marknader om året i Värnamo men Jönköping blev vid denna tiden avungsjuka på Värnamo som på sina markander hade så många besökare och bestämde då att staden inte skulle få ha fler än tre marknader om året, dessa vid namnen Heligtorsdag, Knutsmässan och Korsmässan. Detta fick dock motsatt effek då det blev färre marknader ökade antalet besökare när marknaderna väl inträffade.

1796 ändrades dessa bestämmelser och man fick endast anordna två marknader om året, en på sommaren och en på hösten. Däremellan fick dock djur och andra varor säljas sista lördagen i mars, juli och oktober. Marknaderna som på den tiden fick namnen vårmarknaden, slåttalördagen och friveckolördagen finns kvar än idag då det kommer knallar ifrån hela landet, annordnas aktiviteter för barnen med karuseller, musik på gaorna och extra öppet i butikerna.

Marknaderna sågs förr i tiden som en stor högtid för folk i trakten. En fröken ska ha frågat sin elev i skolan om årets största högtider då denna ska ha svarat " det är väl jul, påsk, pingst och Värnamo marknad"


Apladalen  

I Värnamo ligger den vackra parken Apladalen som är en park med slingrande bäckar, grön natur och med hus ifrån 1700 och 1800 talet. Där finns också en gammal prästgård med bevarad interiör ifrån 1800 talet.

I Apladalen finns dessutom kommunens största lekpark, där finns fullt av aktiviteter att hitta på så som att klättra i klätterställning, gunga, åka i rutschbanor och leka i sandlådor. Här behöver inget barn ha det tråkigt.

På sommaren mellan 1maj och i slutet av oktober finns det dessutom djur så som getter och kanier i Apladalen.

I parken finns även en kryddträdgård, restaurang, cafè, friluftsscen och offentliga toaletter.


Per och Kersti

Utanför den gamla prästgården ifrån 1800 talet står statyerna ifrån Carl Snoilskys kärlekspar Per och Kersti som var ett förälskat ungt par som i början av 1700talet jobbade hårt som piga och dräng för att få ihop till att kunna gifta sig och flytta ihop.

När de hade jobba länge och tillslut hade tillräckligt med pengar för att köpa det de behövde för att bilda ett hem träffades de på Värnamo marknad. Där fick de det sorgliga beskedet att pengarna i form av kopparmynt som de hade kämpat så för var inte alls mycket värda. Detta för att man finnansierat Karl XII:s alla krig med att ge ut så mycket nödmynt att de tillslut nästan var helt värdelösa.

Paret blev djupt förkrossade men lovad varandra trohet och att om sex år återigen ses i Värnamo.

Efter sex år möttes de igen i Värnamo och denna gången hade de tillräckligt med pengar för att kunna köpa sig en liten gård. Paret vigde sig sedan den 2maj 1731 och fick därefter sju barn ihop.

Paret dog sedan efter ett långt och lyckligt liv av ålderdom, Kersti den 10mars 1774 72 år gammal och Per den 25 december samma år.

Berättelsen om Per och Kersti är en bra gestaltning av småländsk trohet, seghet, sparsamhet och arbetsvilja.


Lagan som rinner genom Värnamo

Lagan är en å i södra Sverige som är 232km lång. Den rinner ifrån Tahesjön sydöst om Taberg, där är den mer än bäck men blir snart större, den rinner sedan neråt landet och tar sig genom den vackra staden Värnamo där Lagan rinner genom centrum och där man på den gamla stenbron kan stå och se dess rinnande vatten.

Lagan rinner sedan vidare ut i sjön Vidösern för att sedan rinna ner genom orterna Lagan, Ljungby, Traryd och Strömsnäsbruk  för att senare rinna ut i havet vid Laholmsbukten.

Lagan har varit känd för sitt laxfiske, då det förr fanns goitt om lax i hela Lagan.

På 1200-talet tog kungfen 1200 laxar i skatt ifrån lagan. Laxen var på den tiden också fattigmansmat och de berättas att bönderna inte fick servera det mer än två gånger i veckan då drängar och pigor skulle protesterat annars.

När vattenkraften sedan byggdes ut i början av 1900-taklet kunde laxen inte längre vandra och ta sig till lekplatserna som tidigare och då försvann laxen uppåt i Lagan.  Kraftbolagen startade som en kompensation för detta en laxodling i Laholm.


Vandalorum

Vandalorum är ett centrum för konst och design i Värnamo, idegivaren till denna konsthall var Sven Lundh, grundaren till Källemo. 
Den 16 april 2011 invigdes den första etappen på 3 000m2 och senare 21 januari 2017 även etapp 2. Arkitekten var italienaren Renzo Piano, Vandalorum i Värnamo var  den första byggnaden han gjorde i Norden, senare har han också gjort de nya Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo år 2012. 
Inspirationen till Vandalorum har han hämtat ifrån byggnader i lokalområdet men också ifrån den röda torkladan som en gång legat på platsen. 
Förutom konsthall finns det i Vandalorum även Cafe och restaurangen Syltan som serverar mat och fika av hög kvalité med närproducerade råvaror och en smakupplevelse över det vanliga.


Sevärdheter och upplevelser kring Värnamo

I och kring Värnamo finns det mycket att se och göra.
Förutom Bruna Mathsson glashus med utställningshall, Apladalen med dess natursköna natur, Vandalorum med dess konstutsällningar, Lagan och Värnamo marknad som nämts här ovan finns i närheten också Hörle slott med galleriutställning, Nydala Kloster som är ett kloster ifrån 1143, äventyrsparken High Chaparall och nationalparken Store Mosse med dess otroliga naturupplevelse och vandringsleder.