Bygga till det befintliga huset i samma stil

Efter många års renovering då vi äntligen fått huset som vi ville ha det kom vi till ett vägskäl.
Familjen skulle bli större och vi behövde ett större hus med fler sovrum och en separat tvättstuga.
Hur skulle vi göra? Skulle vi leta efter någon annan stans att bo eller bygga till?
Vi valde det sistnämnda, detta eftersom vi gillade renoveringarna vi hade gjort med det ursprungliga huset, gillade platsen det låg på och även närheten till stan.

När vi väl tagit detta beslut började jag genast rita upp hur tillbyggnaden skulle se ut för att passa in med det ursprungliga huset.  

Ritning över befintligt hus och tillbyggnad i
samma klassiska stil

För att tillbyggnaden skulle bli precis som jag tänkt mig gjorde jag ritningen själv, då med hjälp av min man som är snickare för att få till konstruktionen på bästa vis.

När ritningen var klar slutande dem med en nästan 100m2 stor tillbyggnad som innehöll tvättstuga, hall och tre sovrum. 

Bygglov

Sedan var det bara att sätta igång att ansöka om bygglov, fylla i alla papper som behövdes, skaffa byggansvarig, ordna möten med byggnadsnämnden och göra en byggplan.
När bygglovet sedan var beviljat blev det dags att sätta igång.

Arbete med uppmurning av grund inför gjutning

Vi började med att gräva undan jorden där tillbygget skulle stå. Efter att vi var nere på berget kördes flera lastbilar med  stenkross dit för att fylla upp och få en plan yta.

Eftersom  grunden på tillbyggnaden behövde komma upp en bra bit murade vi upp formen till grund med några lager av lecablock. Där inuti lades sedan frigolit, armering, golvvärme, avloppsrör, vattenrör och diverse andra nödvändiga saker. Sedan kom vi äntligen till gjutningen som gick som planerat och vi hade kommit till första delmålet i vårt byggprojekt.

Stomresning av tillbygge

 

Sedan blev det dags för stommen som vi byggde av lösvirke.
Det innebar kapning och att spika ihop tillbyggnaden regel för regel.
Takkonstruktionen gjordes med hjälp av en limträbalk som placerades högs upp i nock och där takreglarna  fästes i.
Vi valde en konstruktion med en limträbalk uppe i nock eftersom vi ville ha så mycket fri takyta på ovanvåningen som möjligt. 


Huset före och efter tillbyggnaden ​

Ni som renoverat eller byggt nytt vet hur mycket beslut det är att ta när man ska välja allt ifrån material på väggar, fönster, golv, lister, färger, panel, dörrar mm.

Vi valde att använda tidlösa klassiska material och valde att ha plank och pärlspont på väggar och i tak samt målade dem i ljusa färger.
På golvet i hallen la vi naturfärgat klinkers som i den gamla befintliga hallen och i tvättstugan ett rutigt i neutralt beigt och vitt. När det kom till sovrummen valde vi trägolv som vi målade.


Jag har än idag inte ångrat eller tröttnat en sekund på dessa val. 
Det är väl också för att det är gedigna material som aldrig går ur tiden.

När det kom till fönster var valet också där självklart, valde lika dana Elitfönster som vi redan hade i resten av huset med en stolpe i mitten och med hakar att stänga dem med. När det kom till de mindre fönsterna ville jag verkligen ha vackra spröjs på dem och valde därför också där elitfönster men lät tillverka egna spröjs. 

Huset före och efter tillbyggnad i gammal stil

Om du vill se mer ifrån vår gård följ oss gärna på instagram @inspiration_bybjork