Bygga platsbyggd bänk av Ikeaskåp

Vi hade under lång tid haft dåligt med förvaring. När vi äntligen var klara med renoveringen av vårt vardagsrum tog jag äntligen tag i denna sak.
Hade framför mig sett en möbel med många skåp som skulle sluka mycket förvaring. Eftersom det smidigaste var att bygga ifrån redan befintliga skåp valde jag att bygga in Ikeas Havsta.
När jag sedan började rita och mäta på det insåg jag att jag under fönstret skulle få plats med en sittbänk och även en hylla i slutet vilket kändes mycket trevligt.

Min man var inte lika övertygad som jag över min ide med att ha skåp längs hela långsidan av rummet så här behövdes det kvinnlig list för att få min vilja igenom. 
Eftersom jag var i behov utav hans hjälp tänkte jag att han måste få det så smidigt som möjligt och att alla saker som behövdes skulle finnas hemma så att det inte fanns någon återvändo. 
Åkte därför till Ikea och inhandlade de 4st Havsta skåp som behövdes till projektet. 

Bygga platsbyggt av Havsta skåp

Började att montera ihop de fyra Havsta skåpen ett efter ett, ett jobb som var riktigt roligt och där man verkligen ser resultat av det man gör.

Testade sedan att ställa alla fyra skåp på plats och såg framför mig hur slutresultatet skulle bli.
Eftersom jag ville ha allt i en ljusare grå kulör målade jag stommarna och luckorna i en ljusare kulör, Grå Y002, men lät det invändiga skåpet vara kvar i dess ursprungliga grå färg.

Sedan kom jag till nästa moment då jag fick ta med släpkärran till stan för att köpa bänkskivor, träskivor, lister, gångjärn och skruvar som skulle behövas för att få till det övriga på bänken. 

Det var nu jag verkligen behövde min mans hjälp. Han  såg ingen återvändo och hjälpte mig till slut och så här i efterhand är han också riktigt nöjd med resultatet. 

BPlatsbyggd sittbänk och hyllor

Började med att kapade till de stora bänkskivorna som skulle ligga över alla skåpen i precis samma storlek som dem.
I
framkant snickrades en list fast för att snyggt få ihop bänkskivan med skåpen under.

 

Bygga platsbyggd sittbänk

När vi kom till byggnationen av sittbänken snickrade vi först ihop en låda utan botten då vi lät golvet bli det. Det blev en fyrkant med skivor för att få till en stomme. 
För att sedan lätt kunna öppna locket satte vi en liten bit träskiva i innerkant på ramen, fäste gångjärnen och sedan locket däri.

Platsbyggd bokhylla

När det kom till den platsbyggda bokhyllan i hörnet byggde vi också där först en stomme, en låda som vi ställde upp på kant och placerade en hylla på mitten däri som snickrades fast innan vi satte stommen på plats.

När vi snickrat ihop allt fäste vi en golvlist av samma sort som i resten av rummet för att det skulle se ut som en riktigt platsbyggd möbel.
Därefter målade jag ihop alla skåp, sittbänken, hyllorna och bänkskivorna i samma grå färg som också golvet fick, Grå Y002.

Om du vill se mer ifrån vårt hem följ oss gärna på instagram @inspiration_bybjork