Har alltid tyckt att alla byggnader på en gård ska passa in i miljön, så då också garaget.
Valde därför att bygga ett garage i gammal stil som skulle liknas vid en liten ladugård eller lada.

Detta för att denna stil bästa skulle passa ihop med vårt hus och på så vis skulle vi få ihop hela vår lilla oas till en mysig pittoresk gård.

Vi ville att även garaget på vår gård på landet skulle passa ihop med huset och allt det andra. 

Bygga garage i gammal klassisk stil

 

Eftersom jag gillar att designa och skissa på hus och tillbyggnader gjorde jag så som vår tillbyggnad på huset även ritningen till garaget själv.

Då med hjälp av min man Micke som är snickare och hade lite att säga till om i form av taklutningar, konstruktion och hur garaget skulle inredas.

Vi hann ändra oss många gånger innan vi slutligen kom fram till hur det skulle bli, det blev en ritning på en byggnad på  6 x12 meter och en taklutning på 45grader.

När ritningarna väl var klara och alla papper om bygg och rivningslov hade beviljats blev det dags att börja.

Riva gammalt garage

Det gamla garage såg inte mycket ut för världen och var fallfärdigt, det läckte in i både tak och väggar och det var inget som helst tvivel på att vi skulle riva det. 

Vi plocka ner det planka för planka, och regel för regel. 

Taket var av eternit, detta var vi tvungna att vara mycket aktsam med då det är ett farligt material att jobba med. Asbestfibrerna som de innehåller är farliga att andas in eftersom de kan orsaka allvarliga lungsjukdomar och cancer.

Vi hade skyddskläder på oss i form av overaller, andningsmasker och handskar och la eternitplattorna i stora soppåsar som vi sedan lämnade in som farligt avfall på återvinningsstationen.

Gräva ur för garagegrunden

När det gamla garaget var nerplockat var det dags för grävmaskinen att ta sig ann marken, då tog vi oss hjälp av J Jönssons Enreprenad AB.

Jonas grävde undan all gammal jord och fick sedan köra dit 7lastbilar med släp med nytt fyllnadsmaterial i form av sprängsten för att komma upp i den rätta höjden.

När vi kom till plattan som skulle gjutas valde vi att köpa färdiga element som vi placerade ut som en form.

Där i lades sedan frigolit i som isolering ner mot marken och efter det armering.

Efter dessa moment blev det äntligen dags för gjutning.

Gjutningen gick bra utan några större problem, alltid skönt när man får en betongplatta gjuten, det är ett delmål på att man är på väg mot rätt håll i ett byggprojekt.

Bygga garage i lösvirke

Eftersom vi gjort ritningarna själva tyckte vi att det blev både billigast och smidigast att bygga i lösvirke.

Detta då vi också skulle ha chansen att ändra oss lite under resans gång.
Vi byggde väggarna på marken och välte sedan upp dem på plats en efter en.

Uppe i nock valde vi att sätta en limträbalk och fästa takstolarna däri.

Detta eftersom det blir en hållbar konstruktion samtidigt som man får en övervåning som blir öppen upp i nock utan några takstolar i vägen.

På gaveln där vi ville ha både en stor elektrisk öppningsbar garageport och till ovanvåningen en mindre port till valde vi att svetsa ihop en stålkonstruktion som skulle hålla ihop det hela.

Garageport i falurött till garage

Helst hade jag velat ha en gammal garageport likt gamla ladugårdsdörrar men insåg ganska snart att det inte skulle bli så praktisk. Behövde istället ha en garageport som var elektrisk och som kunde öppnas på ett bekvämt vis med fjärrstyrning.

Letade runt och hittade efter lite letande en port ifrån Garageportexperten som man även kunde beställa i falurött. 

Fönster med spröjs på garage

Jag gillar de där extra detaljerna och för att få till den där rätta känslan på vårt garage valde vi att använda spröjsade fönster med spröjs i måtten 1000 x 800 mm.

Tyckte även att fönsterfoderna var viktiga, valde därför att smycka ut dem lite extra för att få till en ännu bättre helhet. Allt för att garaget ännu mer skulle likna en gammal ladugård. 

Gröna garagedörrar

Ville att de mindre dörrarna skulle bryta av på något vis ifrån allt det faluröda. Har en liten extra kärlek för grönt och valde därför att måla de mindre gångdörrarna i en grågrön färg S5010-G50Y.

Blev riktigt nöjd med detta beslut.

 

Det nya garaget byggdes sakta men säkert fram.

Vi byggde det på kvällar och helger vilket gjorde att det drog ut på byggtiden till cirka ett år.
Men det gjorde oss ingenting då vi sedan tidigare varit vana vid denna livsstil och till skillnad ifrån tidigare då vi renoverat inne i huset nu inte bodde i byggkaoset.

Utvändig trappa upp till ovanvåning

 

Eftersom vi byggde en övervåning och inte ville ha en trappa invändigt byggde vi en balkong med en trappa upp på ovanvåningen utanför.

På den uteplatsen har man en fantastisk utsikt över hela gården och ängarna runtomkring.

Här kan du se hur vi byggde trappan till ovanvåningen av garaget

Om du vill se mer ifrån vår gård följ oss gärna på Instagram @inspiration_bybjork