Har alltid tyckt att alla byggnader på en gård ska passa in i miljön, så då också garaget.
Valde därför att bygga ett garage i gammal stil som skulle liknas vid en liten ladugård eller lada.
 

Bygga garage i gammal klassisk stil

Eftersom jag gillar att designa och skissa på hus och tillbyggnader gjorde jag så som vår tillbyggnad på huset även ritningen till garaget själv. Då med hjälp av min man Micke som är snickare och hade lite att säga till om i form av taklutningar, konstruktion och hur garaget skulle inredas. Vi hann ändra oss många gånger innan vi slutlingen kom fram till hur det skulle bli, det blev en ritning på en byggnad med storleken 6 x12 meter.
När ritningarna väl var klara och alla papper om bygg och rivningslov hade beviljats blev det dags att börja.

Riva gammalt garage

Det gamla garage såg inte mycket ut för världen och var fallfärdigt, det läckte in i både tak och väggar och det var inget som helst tvivel på att vi skulle riva det. 
Vi plocka ner det planka för planka, och regel för regel. 
Taket var av eternit, detta var vi tvungna att vara mycket aktsam med då det är ett farligt material att jobba med. Asbestfibrerna som de innehåller är farliga att andas in eftersom de kan orsaka allvarliga lungsjukdomar och cancer. 
Vi hade skyddskläder på oss i form av overaller, andningsmasker och handskar och la eternitplattorna i stora soppåsar som vi sedan lämnade in som farligt avfall på återvinningsstationen.


Dags för grävning

När det gamla garaget var nerplockat var det dags för grävmaskinen att ta sig ann marken, då tog vi oss hjälp av J Jönssons Enreprenad AB.
Jonas grävde undan all gammal jord och fick sedan köra dit 7lastbilar med släp med nytt fyllnadsmaterial i form av sprängsten för att komma upp i den rätta höjden.

När vi kom till plattan som skulle gjutas valde vi att köpa färdiga element som vi placerade ut som en form.
Där i lades sedan frigolit i som isolering ner mot marken och efter det armering.
Efter dessa moment blev det äntligen dags för gjutning.
Gjutningen gick bra utan några större problem, alltid skönt när man får en betongplatta gjuten, det är ett delmål på att man är på väg mot rätt håll i ett byggprojekt.

 

Bygga garage i lösvirke

Eftersom vi gjort ritningarna själva tyckte vi att det blev både billigast och smidigast att bygga i lösvirke.
Detta då vi också skulle ha chansen att ändra oss under resans gång.
Vi byggde väggarna på marken och välte sedan upp dem på plats en efter en.
Uppe i nock valde vi att sätta en limträbalk och fästa takstolarna däri, detta eftersom det blir en hållbar konstruktion samtidigt som man får en övervåning som blir öppen upp i nock utan några takstolar i vägen.

På gaveln där vi ville ha både en stor elektrisk öppningsbar garageport och till ovanvåningen en mindre port till valde vi att svetsa ihop en stålkonstruktion som skulle hålla ihop det hela.

Sedan byggdes det nya garaget sakta men säkert fram. 
Vi byggde det på kvällar och helger vilket gjorde att det drog ut på byggtiden till cirka ett år. Men det gjorde oss ingenting då vi sedan tidigare varit vana vid denna livsstil och till skillnad ifrån tidigare då vi renoverat inne i huset nu inte bodde i byggkaoset.

Utvändig trappa upp till ovanvåning

Eftersom vi byggde en övervåning och inte ville ha en trappa invändigt byggde vi en balkong med en trappa upp på ovanvåningen utanför. 
På den uteplatsen har man en fantastisk utsikt över hela gården och ängarna runtomkring.

Om du vill se mer ifrån vår gård följ oss gärna på Instagram @inspiration_bybjork